Reguli pentru o durata mai mare de viata a anvelopelor vara sau iarna
Verifica periodic presiunea in anvelope-pneuri
Chiar şi anvelopele de calitate necesită întreţinere regulată, astfel încât să-şi menţină performanţele. În acest fel creşte nu doar siguranţa vehiculului, dar şi performanţele acestuia, ceea ce permite utilizatorilor să economisească bani, garantează o durată de viaţă mare la anvelopele cu care au echipat maşina.
Cei ce mulţi conducători auto nu ştiu este că presiunea din pneuri scade permanent, chiar dacă nu există niciun fel de probleme la penurile respective. Asta afectează performanţele maşinii, dar uzează prematur şi cauciucurile. Anvelopele care nu au suficientă presiune se uzează mult mai repede, afectează şi capacitatea de frânare a autovehiculului, precum şi manevrabilitatea în condiţii de siguranţă a acestuia. De asemenea, creşte consumul de combustibil. Nu este în regulă nici ca presiunea în pneuri să fie mai mare decât cea indicată de producător pentru că se va produce îmbătrânirea prematură şi uzarea neuniformă anvelopelor. Recomandat este să verificaţi lunar presiunea în pneuri, inclusiv la roata de rezervă, de preferat atunci când anvelopele sunt reci.
Rotirea şi echilibrarea anvelopelor sau rotilor.
O alta modalitatea de a prelungi durata de viaţă a anvelopelor este rotirea constantă a acestora, la fiecare 8000-10.000 kilometri. Astfel, cauciucurile se vor uza uniform. La fel de importantă este şi echilibrarea roţilor. Când schimbaţi anvelopele între ele, solicitati mecanicului să le şi echilibreze, astfel încât să fie eliminate vibraţiile. (echilibrarea ansamblului janta- anvelopa este obligatoriu la fiecare schimb sezonier)
Geometria roţilor.
Orice obstacol serios sau bordure pe care o loviti din greseala poate sa afecteaza geometria rotilor.
Asta face ca anvelopele să se uzeze neuniform, dar şi mult mai repede, ceea ce afectează manevrabilitatea şi implicit siguranţa în deplasare a maşinii. De aceea se impune ca periodic, cam la 12 luni, să faceţi o verificarea a alinierii roţilor la un service autorizat. In felul acesta veti creste durata de viata a a anvelopelor precum si manevrabilitatea autovehiculului.
Verificarea uzurii anvelopelor-pneurilor.
Mulţi şoferi aleg să circule cu anvelope extrem de uzate, a căror adâncime de profil este cu mult sub cea prevăzută de lege. Nu numai ca încălcă legea, dar se expun atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic la riscul producerii unor accidente pentru că anvelopele uzate reduc manevrabilitatea şi siguranţa în deplasare precum si distanta de franare, iar în anumite condiţii meteo, cum ar fi în caz de ploaie, cresc riscul acvaplanării.
Adâncimea minimă de profil este de 1,6 mm. Ea se poate verifica foarte uşor, fiind suficient să se urmărească martorul de adâncime cu care sunt prevăzute majoritatea anvelopelor.